Mosselsoep met saffraan

Mooi om te zien, leg een aantal mosselen met schelp en al in de soep. Voorgerecht (6 personen), bereiding ± 30 minuten.
750 gr panklare mosselen• 1 teen knoflook, in plakjes• 100 ml bier• 500 ml visbouillon• 25 gr boter• 1 ui, fijngesneden• 500 gr aardappels, geschild, in kleine blokjes• 1 enveloppe saffraandraadjes• zout en peper• 2 lente-uitjes, in dunne ringen•extra nodig: staafmixer of blender

Bereiden
Boen de mosselen schoon onder stromend water. Verwijder mosselen die na een tik het tegen het aanrecht niet dichtgaan. Doe de mosselen in een grote pan en verdeel de plakjes knoflook en het bier erover. Kook de mosselen afgedekt in 6-8 minuten gaar. Schud de pan regelmatig. Laat de mosselen in een vergiet uitlekken, van het kookvocht op. Laat 16 mosselen in de schelp, neem de rest uit de schelp. Zeef het vocht boven boven een maatbeker en vul het met visbouillon aan tot 1 liter. Verhit de boter in een soeppan en bak hierin de ui met de helft van de aardappelblokjes zachtjes aan. Voeg de saffraan en de bouillon toe en kook de aardappel in 10 min zachtjes gaar. Pureer het geheel met een staafmixer tot een gladde, lichtgebonden soep. Roer de rest van de aardappelblokjes erdoor en kook ze in 5-7 min gaar. Breng de soep op smaak met zout en peper. Roer de lente-ui erdoor en schep de aardappelsoep in 4 diepe borden. Verdeel de 16 mosselen met schelp over de borden.