Harira, (soep van kikkererwten, lamsvlees en koriander)

2 el olijfolie
2 kleine uien, gesnipperd
2 grote tenen knoflook, geperst
1 ½ tl gemalen komijn
500 gr lamsschouder, in stukjes
2 tl paprikapoeder
½ tl gemalen kruidnagel
1 laurierblad
2 el tomatenpuree
1 l runderbouillon
3 blikjes kikkererwten à 300 g uitgelekt en afgespoeld
800 g tomatenblokjes uit blik
2-3 handjes koriander, fijngehakt
Extra virgine olijfolie, voor erbij
Korianderblad ter garnering
Kleine zwarte olijven, ter garnering
Geroosterd pitabrood, voor erbij

Verhit de olijfolie in een pan met zware bodem of een bouillonpan en fruit en uien en knoflook 5 minuten op middelhoog vuur. Doe het lamsvlees bij het uimengsel en bak het in delen op middelhoog vuur in 4-5 minuten bruin. Doe al het vlees terug in de pan, samen met de specerijen en het laurierblad. Blijf roeren tot het geheel gaat geuren.

Doe de tomatenpuree erbij  en bak het mengsel al roerend 2 minuten. Roer de bouillon, de kikkererwten, tomaat en gehakte koriander erdoor en breng het geheel aan de kook.  Zet het vuur lager en laat het mengsel met deksel op de pan en onder af en toe roeren  ongeveer 2 uur zachtjes sudderen. Het vlees is dan gaar. Breng op smaak met zeezout en versgemalen zwarte peper.

Verdeel de soep over voorverwarmde kommen en sprenkel er wat extra vergine olijfolie over. Garneer de soep met korianderblad en olijven en serveer er geroosterd pitabrood bij.