Rodewijnstoofpot met groene linzen en varkensworstjes

1 el olijfolie
40 g ongezouten boter
2 uien, fijngesneden
3 tenen knoflook, gehakt
2 dikke plakken ontbijtspek of bacon, fijngesneden
1 winterwortel, fijngesneden
2 stengels bleekselderij, fijngesneden
500 ml rode wijn
2 takjes tijm + extra voor de garnering
800 g linzen uit blik, afgespoeld en uitgelekt
6 dikke varkensworstjes of saucijzen, ong 600 g

Aardappelpuree voor erbij

Verhit in een pan met zware bodem de olie en 20 g boter op middelhoog vuur. Roerbak de ui, knoflook en het spek 4-6 min tot de ui zacht is en het spek knapperig. Voeg de wortel en bleekselderij toe en roerbak 8-10 min. Tot de groenten lichtbruin zijn. Voeg de rode wijn toe en breng zachtjes aan de kook. Laat 6-8 min koken tot het vocht tot de helft is ingekookt. Voeg de tijm en linzen toe. Laat 30 min afgedekt met een deksel op laag vuur zachtjes stoven, of tot de linzen het meeste vocht hebben opgenomen. Neem van het vuur en schep de rest van de boter erdoor. Verhit intussen een grillpan op middelhoog vuur. Bak de worstjes 6-8 min aan alle kanten tot ze gaar zijn. Snijd de worstjes in schuine plakken. Serveer de aardappelpuree en het linzenmengsel en garneer met tijm.