Boeuf Bourguignon met pureelaag uit de oven

2 el zonnebloemolie
800 g rundvlees van de bovenbil (platte bil, muis) in stukken van 2-3 cm
1 ui, fijngesneden
1 el gehakte rozemarijnnaaldjes
4 plakken pancetta, in stukjes
2 tenen knoflook, geperst
250 g kleine champignons, in plakjes
2 el bloem
2 el tomatenpuree
250 ml rode wijn
250 ml runderbouillon of fond
2 verse laurierblaadjes
1 kg aardappels, in stukken
30 g ongezouten boter, gesmolten
125 ml slagroom, verwarmd
fijngehakte bladpeterselie, voor de garnering

Verwarm de oven voor op 180 graden. Verhil 1 el olie in een ovenvaste braadpan op middelhoog vuur. Bak het rundvlees in delen al omscheppend in 3-4 min bruin. Neem uit de pan en zet apart.
Voeg de rest van de olie toe aan de pan en bak de ui, rozemarijn, pancetta en knoflook al roerend tot de ui zacht is. Voeg de champignons toe en bak 2-3 min. Roer de bloem erdoor en laat 1 min bakken. Voeg de tomatenpuree toe en bak nog 1 min. Doe het rundvlees terug in de pan met de wijn, bouillon en laurierblaadjes. Voeg zout en peper naar smaak toe, breng aan de kook en neem de pan dan van het vuur. Dek de pan af en laat 1 uur in de oven stoven, of tot het vlees zacht is. Neem het deksel van de pan en zet het vlees nog 20 min  in de oven, of tot de saus dikker is geworden. Schep het vleesmengsel in ee ovenschaal met een inhoud van 1 1/2 l en laat afkoelen.

Kook intussen de aardappels in kokend water met zout in 12-15 min gaar. Giet af, haal de aardappels door een pureeknijper of stamp ze tot een gladde puree. Roer de boter en room erdoor en breng op smaak met zout en peper. Verwarm de grill voor op de middelste stand. Strijk de aardappelpuree over het vlees en trek met een vork een licht streeppatroon over de bovenkant. Rooster 5 min onder de grill, of tot de bovenkant goudbruin is. Garneer met peterselie en serveer.

Bron Delicious