Bruschette

Basis: geroosterd stukje brood, ingesmeerd met knoflook en besprenkeld met olijfolie. Je kunt de sneetjes brood ook op een grillplaat grillen, bestrijk ze dan van tevoren met wat olijfolie.

Met tapenade, mozzarella en courgette
4-8 sneetjes lekker brood, afhankelijk van de grootte, olijfolie om te besprenkelen
Voor het beleg: 1 el olijfolie, halve courgette in kleine blokjes, enkele takjes tijm, blaadjes gerist of 1 tl gedroogde tijm, 3-4 el tapenade van zongedroogde tomaten, bakje of potje, 1 bol buffelmozzarella in plakjes

Verwarm de ovengrill voor. Verhit de olie in een koekenpan en bak de blokjes courgette samen met de tijm al omscheppend tot ze zacht en lichtbruin zijn. Strooi er wat zout en peper over. Leg de broodjes op een bakblik of rooster, schuif ze vlak onder de grill en rooster ze goudbruin, keer ze halverwege. Besprenkel het brood met wat olijfolie. Besmeer de sneetjes brood met de tapenade. Verdeel er de plakjes mozzarella en de blokjes courgette over. Bestooi met wat peper.

Variatie: gebruik ricotta, zachte geitenkaas of plakjes Hollandse geitenkaas ipv mozzarella. Of verse blokjes tomaat ipv courgette.

Met tonijnsalsa
4-8 sneetjes lekker brood, 1 teen knoflook, gepeld, olijfolie om te besprenkelen. Voor het beleg: 250 g verse rauwe tonijn, in blokjes van 1 cm, 1 avocado, blokjes van 1 cm, 1/3 rode ui, gesnipperd, 1 el kappertjes, rasp en sap van een halve citroen, handje basilicumblaadjes in reepjes.

Verwarm de ovengrill voor. Meng voor het beleg de tonijn met de rest van de ingredienten. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Leg de broodjes op een bakblik of rooster, schuif ze vlak onder de grill en rooster ze goudbruin, keer ze halverwege. Neem de geroosterde broodjes uit de oven en wrijf een kant in met de teen knoflook. Sprenkel er wat olijfolie over. Beleg de sneetjes brood met het tonijnmengsel.

Variatie: ook lekker met blokjes rauwe zalm ipv tonijn.

Met paddestoel, tomaat en parmezaan
4/8 sneetjes lekker brood, olijfolie om te besprenkelen. Voor het beleg: 200 g tomaten, 2 el olijfolie, 250 g gemengde paddestoelen, schoongeveegd en in stukjes, 1 teen knoflook, fijngehakt, 1 tl gedroogde oregano, stukje Parmezaanse kaas, in flinters.

Verwarm de ovengrill voor. Snijd voor het beleg de tomaten in partjes, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Verhit de olie in een koekenpan en bak de stukjes paddestoel al omscheppend 3-4 minuten. Voeg de knoflook en tomaat toe en bak 1 minuut mee. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Leg de broodjes op een bakblik of rooster, schuif ze vlak onder de grill en rooster ze goudbruin, keer halverwege.

Besprenkel de broodjes met wat olijfolie. Beleg de sneetjes brood met het paddestoelmengsel en garneer met wat flinters kaas.

Variatie: laat de tomaten weg en roer een scheutje slagroom en 1 tl mosterd door de gebakken paddestoelen. Garneer met sprietjes bieslook ipv kaas.



Met blauwe kaas, peer en gesuikerde walnoten
4-8 sneetjes lekker brood, olijfolie om te besprenkelen. Voor het beleg: 50 g walnoten, 1,5 el suiker, 150 g blauwe kaas (bijv. gorgonzola of roquefort), in dunne plakjes, 1 rijpe peer, geschild, klokhuis verwijderd en in dunne partjes, enkele blaadjes rucola.

Verwarm de ovengrill voor. Verwarm voor de gesuikerde noten in een kleine koekenpan al roerend de noten met de suiker. Blijf roeren totdat de suiker is gesmolten en karamelkleurig is, laat de suiker niet te bruin kleuren, want dat geeft een bittere smaak. Haal de pan van het vuur zodra de karamel aan de noten blijft plakken. Spreid ze uit over een stuk bakpapier en laat afkoelen. Leg de broodjes op een bakblik of rooster, schuif ze vlak onder de grill en rooster ze goudbruin, keer ze halverwege. Besprenkel de broodjes met wat olijfolie. Beleg de sneetjes brood met blauwe kaas. Verdeel er de plakjes peer, enkele walnoten en wat blaadjes rucola over.

Variatie: ook lekker met geitenkaas ipv blauwe kaas. Gebruik pecannoten ipv walnoten en halve druiven ipv peer.



Met ricotta, parmaham en druiven
4-8 sneetjes lekker brood, 1 teen knoflook, gepeld, olijfolie om te besprenkelen. Voor het beleg: 1 el balsamicoazijn, 1 el honing, 75-100 g parmaham, 4-6 el ricotta, 8-10 groene of blauwe druiven, gehalveerd.

Verwarm de ovengrill voor. Roer voor het beleg de azijn met de honing in een schaaltje door elkaar. Zet even apart. Leg de broodjes op een bakblik of rooster, schuif ze vlak onder de grill en rooster ze goudbruin, keer ze halverwege. Neem ze uit de oven en wrijf een kant in met de teen knoflook. Sprenkel er wat olijfolie over. Beleg de sneetjes brood eerst met een plakje ham. Verdeel er vervolgens wat ricotta in klontjes over en garneer met de druiven. Druppel er wat van het balsamicomengsel over. Maal er verse peper over.

Variatie: maak de bruchette met magor of zachte geitenkaas ipv ricotta en laat de ham weg. Bestrooi de broodjes met geroosterde pijnboompitten of met geroosterd amandelschaafsel.

Met zalm en rucolapesto
4-8 sneetjes lekker brood, olijfolie om te besprenkelen. Voor het beleg: 50 g geroosterde pijnboompitten, plus extra, handje rucola, plus extra, handje basilicumblaadjes, 50 g geraspte Parmezaanse kaas of grano padano, 75 ml olijfolie, citroensap naar smaak, 75-100 g gerookte zalm

Verwarm de ovengrill voor. Pureer voor de pesto in de beker van een staafmixer de pijnboompitten samen met de rucola, basilicum, kaas en olijfolie. Breng op smaak met citroensap, zout en peper. Leg de broodjes op een bakblik of op een rooster, schuif ze vlak onder de grill en rooster ze goudbruin, keer ze halverwege. Besprenkel de broodjes met wat olijfolie. Beleg de sneetjes brood met plakjes gerookte zalm. Schep er wat van de pesto op. Garneer met rucolablaadjes en pijnboompitten.

Variatie: maak de pesto met andere kruiden, bijv met een mengsel van koriander en basilicum. Voor vegetarische bruschette kun je de broodjes ook met plakjes mozzarella, tomaat en pesto beleggen.

Note to self: wat meer variaties verzinnen met artisjok, vijgen, zelfgemaakte pesto, rode ui, sardines, tonijn, prosciutto, aubergine etc etc...