Meen Biryani

Biryani met vis
Bron: Vrouw

5-6 personen
500 g ontvelde, stevige witvisfilets, in stukjes gesneden
4 tl gemalen kurkuma
250 ml limoensap
125 g ghee
1 kg basmatirijst, gespoeld en uitgelekt
2 el rozijnen
2 el cashewnoten
3 uien, in ringen gesneden
2 tl chilipoeder
1 tl gemalen korianderpoeder
2 kaneelstokjes, van 2 1/2 cm
4-6 kruidnagels
2 tomaten gehakt
250 ml natuuryoghurt, geklopt
zout

  1. Doe de vis in een platte schaal, wrijf in met 2 tl kurkuma en het limoensap, dek af en zet 45 minuten in de koelkast.
  2. Verhit 1 el ghee in een pan met dikke bodem op matig vuur, bak de rijst 10 minuten, voeg naar smaak zout, 1 tl kurkuma en 1 l heet water toe. Breng al roerend aan de kook. Laat op laag vuur 15 minuten met deksel koken tot alle water is geabsorbeerd.
  3. Verhit 4 el ghee in een koekenpan op matig vuur, roerbak eerst de rozijnen 1 minuut, dan de cashewnoten en dan de uien in 5-7 minuten goudbruin.
  4. Zet laag, voeg chilipoeder, koriander, rest kurkuma, 4 tl water en de specerijen toe en roer 2 minuten. Doe de vis erbij, en zout naar smaak en bak 5 minuten.
  5. Giet 250 ml water in de pan, breng aan de kook en doe de tomaten erbij. Draai het vuur laag, giet de yoghurt erbij en laat 5 minuten pruttelen tot de saus mooi dik is.
  6. Kwast een pan met dikke bodem in met ghee, schep er een laagje vis in, een laag rijst en rozijnen en cashewnoten over. Herhaal tot de vis en rijst op zijn en eindig met rozijnen en cashewnoten.
  7. Dek af en zet 5 minuten op een bakplaat op heel laag vuur.