Zeebaars met citroen-kappertjesoter

wanneer alleen een kleine zeebaars verkrijgbaar is, kunt u beter een flinke heilbot, zeeduivel of heekfilet nemen.


875 g grote aardappelen
4 zeebaarsfilets a 200 g
1 citroen
100 g boter
2 el olijfolie
2 el kappertjes, afgespoeld en uitgelekt
6 el gehakte gemengde kruiden, zoals peterselie, dragon, dille en kervel
zout en peper



  1. snijd de aardappelen in grote stukken en kook ze in ruim kokend water met weinig zout gaar. Controleer de visfilets op graten en dep ze droog met keukepapier. Bestrooi ze rondom met zout en peper. Schil de citroen met een zesteur en pers hem uit.
  2. smelt, terwijl de aardappelen koken, 15 g boter in een grote koekenpan met olie. Leg de visfilets op het vel (indien aanwezig) in de pan en bak ze 5 minuten zachtje of tot het vel bruin begint te worde. Draai de filets om en bak ze in nog 5 minuten gaar. Laat de filets uitlekken en houd ze warm.
  3. giet de aardappelen af en prak ze licht in het vergiet, het mag zeker geen puree worden. Smelt 25 g boter in de pan van de aardappelen. Doe de aardappelen in de pan, bestrooi ze royaal met peper en roer
  4. smelt de rest van de boter in de koekenpan, voeg de kappertjes, kruiden en het citroensap toe en verwarm al roerend tot de boter gesmolten is.
  5. schep de aardappelen op borden, leg de visfilets erop en schep de kruidensaus erover. Bestrooi met de citroenschil.

Bron: vis, de 80 beste recepten